Vad är odds?

Odds är ett ständigt förekommande begrepp när man spelar på betting, oavsett om det är på nätet eller live. Vill man försöka vinna pengar på spel och vadhållning så måste man ha lite koll på vad odds är och hur det påverkar ens spel. Man kan säga att odds enkelt uttryckt är proportionen mellan insats och vinst. Det är en bookmaker eller ett spelbolag som sätter oddsen. Oddsen brukar anges som till exempel 3:1, vilket innebär att man får tre kronor tillbaka per satsad krona plus insatsen tillbaka, eller att man vinner tre gånger insatsen.

  • Låga odds = stor sannolikhet att en viss sak ska inträffa, men ger liten vinst
  • Höga odds = liten sannolikhet för inträffande, men ger istället stor vinst

Om man till exempel tittar på ett travprogram så kan man se att alla hästar har olika odds. De hästar som har störst chans att vinna har låga odds, medan de hästar som anses ha lägst chans att vinna har höga odds. Om en häst med höga odds trots allt vinner så ger utbetalningen mycket mer pengar än om någon av de hästar som har låga odds vinner, eftersom man mer eller mindre har förväntat sig att de ska vinna. Där kan man också spela lite taktiskt utifrån hur man vill vinna ? om man vill ha stora vinstchanser, men nöjer sig med små vinstsummor, eller om man vill försöka sig på att kamma hem storkovan, men då är beredd på att vinstchanserna då är små istället. Dock måste man ju alltid ta hänsyn till vad man tror och tänker om de olika bettingalternativen också innan man satsar. Det finns ju ingen anledning att satsa på högoddsarna om man inte tror att det finns en endaste liten chans att de kan vinna.

Fasta eller flytande

Odds anges antingen som fasta eller flytande. Fasta odds innebär att spelbolaget eller bookmakern gör en bedömning i förväg om hur sannolika de olika utfallen är och sedan är de fasta hela tiden fram tills matchstart. Flytande odds innebär förstås motsatsen, nämligen att oddsen kan ändras ända fram till spelstart allt eftersom spelarna satsar och beroende på hur många spelare som spelar på de olika alternativen.