Hur fungerar odds?

Ordet odds används inom vadslagning för att beskriva proportionen mellan vinst och insats. Ju högre ett odds är när du satsar pengar på en match eller en händelse, desto mindre troligt att denna händelse kommer att inträffa. Högre odds innebär således att vinsten är högre om händelsen slår in. I Sverige har det varit populärt att spela på fotbollsmatcher och även på trav. Idag kan du dock välja att spela på allt från politiska händelser till vem som ska få nobelpris.

Fasta eller flytande odds

Odds bestäms av en bookmaker eller spelbolaget och det kan ändras både innan en match och även under en match, livebetting. Beräkning av odds sker genom att titta på hur mycket som har satsat och tidigare resultat. Olika statistiska beräkningar kan också ingå. Odds kan antingen bestämmas i förväg av spelbolaget, fast odds, eller också så kan det bestämmas beroende på hur många som väljer att spela på ett visst alternativ, flytande odds. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla odds är beräknade på ett sätt så att bookmaker eller spelbolaget i det långa loppet inte går med förlust.

Europeiska och brittiska odds

Odds kan visas på några olika sätt. I Sverige används oftast europeiska och brittiska odds. Europeiska odds är ett tal som anger hur mycket du får tillbaka om du vinner på satsad händelse. Ett odds på 1.5 innebär att du får 150 kronor om du har satsat 100 kronor. Du får tillbaka dina satsade 100 kronor plus en vinst på 50 kronor. Europeiska odds kallas även för decimalodds.

Brittiska odds, eller traditionellt odds, skrivs som ett bråktal. Om oddset är 4/1 eller 4 mot 1 så får du tillbaka 4 kronor per satsad krona. Du får även tillbaka din insats och in detta exempel får du alltså 5 kronor tillbaka. Bråktalet kan också skrivas på följande sätt: 4:1.

Amerikanska och asiatiska odds

Amerikanska odds, moneyline odds, har en plus eller minustecken framför siffran. Om talet har ett plus framför sig så visar talet din vinst om du satsar 100. Om det däremot är ett minustecken framför talet så visar det hur mycket du måste satsa för att vinna 100. Om oddset är +300 så får du 400 tillbaka, du vinner 300 och insatsen på 100 ges tillbaka. Om det är ett minustecken framför oddset, -300, så måste du satsa 300 får att kunna vinna 100. Även i detta fall för du således 400 tillbaka, men du har satsat mer när det är ett minustecken jämfört med ett plustecken.

Asiatiska odds anges i decimalform, men observera att det är endast nettovinsten som visas och en insats ingår inte. Ett asiatiskt odds på 0.5 innebär att insatsen gånger 0.5 blir din vinst. Ett asiatiskt odds på 0.5 är lika med ett decimalodds eller europeiskt odds på 1.5. Om du addera 1, till ett asiatiskt odds och har du ett decimalodds.


Odds online

Om du spelar online så kan du hos de flesta spelbolag välja hur oddsen ska visas. Detta är perfekt om du känner dig osäker på de olika sätten att visa odds. Satsa på en långsiktigt vinst genom att utnyttja dina kunskaper om spel. Gillar du fotboll och följer med i premier league så är chansen att just du kan förutse ett utfall inom det området högre. Du kan även se odds mer som ett lotteri där du är en lyckosökare och dina kunskaper är då mindre viktiga. Om du inte spelar så ofta så kan belöningen bli stor om du söker ett utfall med riktigt höga odds. Många gånger så vinner du kanske inte men med bra odds och lite tur så kan du kanske kamma in en storvinst.