Odds och sannolikhet

Odds och sannolikhet betyder egentligen samma sak och är kanske det viktigaste att ha koll på när du bettar. Här ska du få lära dig mer om vad odds och sannolikhet innebär.

Vad säger ett odds dig?

Ett odds kan enklast beskrivas som att det anger hur stor sannolikheten är för att en viss händelse ska inträffa. Ett lågt odds innebär att det är troligt, medan ett högre odds talar om att det förmodligen inte kommer att ske. När du ägnar dig åt sportsbetting är odds viktigt av två anledningar. Förutom att det talar om för dig hur hög sannolikheten är för att något ska inträffa avgör det också hur mycket pengar du vinner när exempelvis ett visst lag vinner. Ett odds är inte ett exakt värde på hur stor sannolikheten är och går inte att räkna ut med en viss formel. Istället är det spelbolaget som bedömer sannolikheten och sätter oddset därefter. Det påverkas också av de som tippar eftersom det sjunker om många bettar på det.

Hur du kan tjäna pengar på oddsen

Att enbart sätta sina pengar på resultat som förmodas vara säkra ger dig ingen större vinst. Du behöver sätta ganska mycket pengar för att det ska kunna ge någon vinst värd att tala om. Dessutom finns alltid risken att du förlorar dina pengar eftersom det inte är helt säkert att tipset går in. Att satsa pengarna på resultat med höga odds kan å andra sidan ge stora vinster, men chansen att tipsen ska gå in är då inte särskilt stor. De mest framgångsrika bettarna är de som kan se när exempelvis ett lag har fått oförtjänt högt odds. Om ett lag har över två i odds när du förväntar dig att de ska vinna är det ett bra läge att sätta pengar på det. Det är inte turen som gör att vissa personer i längden tjänar mer än andra på att betta. De som gör det är intresserade av sporten de spelar på. Det gör att de läser om de olika lagen och vet därför vilken form de är i och om viktiga spelare är skadade. Om du exempelvis är intresserad av fotboll är det bra om du ser så många matcher som möjligt, men även att du studerar tabeller för att se hur bra lagen är på borta- respektive hemmaplan samt hur deras formkurva ser ut.